Senior w dobie COVID-19

  Drodzy Seniorzy,

Zachęcamy do śledzenia aktualności na stronie internetowej Wrocławskiego Centrum Seniora i do #ZostańwDomu

http://www.seniorzy.wroclaw.pl/ oraz https://www.facebook.com/centrum.seniora/

Każdy z nas może zapobiec rozprzestrzenianiu się koronawirusa

stosujmy się ściśle do konkretnych zaleceń  #ZostańwDomu

Wrocławskie Centrum Seniora zaprasza do wirtualnych spotkań z psychologiem, śmiechoterapeutą, dietetykiem, instruktorem karate, geriatrą, strażnikiem miejskim, policjantem, specjalistą Izby Administracji Skarbowej. Mają także Państwo możliwość wspólnego zatańczenia razem z instruktorką zajęć tanecznych, stworzenia drzewa genealogicznego własnej rodziny, galerii zabawek z dawnych lat oraz wzięcia udziału w ćwiczeniach dla ciała i umysłu.

Co możemy zrobić dla swojego zdrowia w czasie pandemii COVID-19?

Dbajmy o serce!

Zalecenia dla pacjentów z chorobami sercowo-naczyniowymi w dobie #kronawirus.
Więcej ➡ https://bit.ly/Tydzień_Dla_Serca
Polskie Towarzystwo Kardiologiczne #TydzieńDlaSerca

Główny Inspektorat Sanitarny

Jeśli potrzebujesz pomocy powiatowej lub wojewódzkiej stacji sanitarno-epidemiologicznej skontaktuj się z najbliższą placówką.Dane kontaktowe są dostępne na stronie: https://gis.gov.pl/kontakt/

Skoro nie możemy pójść do ZOO, to ZOO wpadnie do Nas!





#DomoweZoo to nowy cykl edukacyjny. W każdą środę i piątek o godzinie 12.00 w relacjach na żywo na Facebooku wrocławskiego ZOO pracownicy podchodzą z kamerą do wyjątkowych zwierząt. Podejdziecie do nich tak blisko, jak to tylko możliwe. Startujemy już w najbliższy poniedziałek o 12.00! www.facebook.com/wroclawskiezoo

#DoZoobaczenia #ZooWrocław #ZostajęwDomu

Zdrowe odżywianie się

O zdrowotnych  właściwości kasz, zawierających cenny błonnik, który przeciwdziała tworzeniu się nowotworów jelita grubego.

O prawidłowym odżywianiu się, o właściwościach kaszy i zdrowo skomponowanym posiłku obiadowym mówi Angelika Kruszyńska trener żywieniowy.

www.seniorzy.wroclaw.pl/zdrowie-w-ziarnach-kaszy

I propozycja na weekendową przekąskę 🙂

PRZEPIS NA ZIELONĄ PRZEKĄSKĘ

Zielone koniczynki z dipem serowym

Składniki

Krakersy:

garść Szpinaku młodego

120 g mąki

łyżeczka proszku do pieczenia

50 ml oliwy z oliwek

50 ml wody

szczypta soli

łyżeczka płatków chilli

Dip:

100 g serka topionego

80 g startego sera Gouda

pół szklanki mleka

pół łyżeczki pieprzu

pół łyżeczki słodkiej papryki

mały ząbek czosnku

Przygotowanie

Krakersy:

Do przesianej mąki dodać resztę suchych składników (proszek do pieczenia, sól i płatki chilli).

Szpinak zblendować z wodą i oliwą z oliwek do uzyskania jednolitej masy. Zagnieść ciasto łącząc suche i mokre składniki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość 0,5 cm. Krakersy wykrawać foremką w kształcie koniczynki (jeśli nie posiadamy foremki – ciasto pokroić na małe kwadraty). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 min w temperaturze 220°C.

Dip:

Mleko podgrzać na małym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sery i przyprawy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Podawać na ciepło z krakersami, świeżymi warzywami lub pieczywem.

Źródło:  https://www.seniorzy.pl/pasje-seniora/5468-przepis-na-zielona-przekaske