Drodzy Seniorzy,
Zachęcamy do śledzenia aktualności na stronie internetowej Wrocławskiego Centrum Seniora i do #ZostańwDomu
http://www.seniorzy.wroclaw.pl/ oraz https://www.facebook.com/centrum.seniora/
Każdy z nas może zapobiec rozprzestrzenianiu się koronawirusa
stosujmy się ściśle do konkretnych zaleceń #ZostańwDomu
Wrocławskie Centrum Seniora zaprasza do wirtualnych spotkań z psychologiem, śmiechoterapeutą, dietetykiem, instruktorem karate, geriatrą, strażnikiem miejskim, policjantem, specjalistą Izby Administracji Skarbowej. Mają także Państwo możliwość wspólnego zatańczenia razem z instruktorką zajęć tanecznych, stworzenia drzewa genealogicznego własnej rodziny, galerii zabawek z dawnych lat oraz wzięcia udziału w ćwiczeniach dla ciała i umysłu.

Co możemy zrobić dla swojego zdrowia w czasie pandemii COVID-19?

Dbajmy o serce!
Zalecenia dla pacjentów z
chorobami sercowo-naczyniowymi w dobie #kronawirus.
Więcej ➡ https://bit.ly/Tydzień_Dla_Serca
Polskie Towarzystwo Kardiologiczne #TydzieńDlaSerca
Główny Inspektorat Sanitarny
Jeśli potrzebujesz pomocy powiatowej lub wojewódzkiej stacji sanitarno-epidemiologicznej skontaktuj się z najbliższą placówką.Dane kontaktowe są dostępne na stronie: https://gis.gov.pl/kontakt/
Skoro nie możemy pójść do ZOO, to ZOO wpadnie do Nas!
#DomoweZoo to nowy cykl edukacyjny. W każdą środę i piątek o godzinie 12.00 w relacjach na żywo na Facebooku wrocławskiego ZOO pracownicy podchodzą z kamerą do wyjątkowych zwierząt. Podejdziecie do nich tak blisko, jak to tylko możliwe. Startujemy już w najbliższy poniedziałek o 12.00! www.facebook.com/wroclawskiezoo
#DoZoobaczenia #ZooWrocław #ZostajęwDomu
Zdrowe odżywianie się
O zdrowotnych właściwości kasz, zawierających cenny błonnik, który przeciwdziała tworzeniu się nowotworów jelita grubego.
O prawidłowym odżywianiu się, o właściwościach kaszy i zdrowo skomponowanym posiłku obiadowym mówi Angelika Kruszyńska trener żywieniowy.
www.seniorzy.wroclaw.pl/zdrowie-w-ziarnach-kaszy
I propozycja na weekendową przekąskę 🙂

PRZEPIS
NA ZIELONĄ PRZEKĄSKĘ
Zielone koniczynki z dipem serowym
Składniki
Krakersy:
garść Szpinaku młodego
120 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml oliwy z oliwek
50 ml wody
szczypta soli
łyżeczka płatków chilli
Dip:
100 g serka topionego
80 g startego sera Gouda
pół szklanki mleka
pół łyżeczki pieprzu
pół łyżeczki słodkiej papryki
mały ząbek czosnku
Przygotowanie
Krakersy:
Do przesianej mąki dodać resztę suchych składników (proszek do pieczenia, sól i płatki chilli).
Szpinak zblendować z wodą i oliwą z oliwek do uzyskania jednolitej masy. Zagnieść ciasto łącząc suche i mokre składniki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na grubość 0,5 cm. Krakersy wykrawać foremką w kształcie koniczynki (jeśli nie posiadamy foremki – ciasto pokroić na małe kwadraty). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10-15 min w temperaturze 220°C.
Dip:
Mleko podgrzać na małym ogniu. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sery i przyprawy. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. Podawać na ciepło z krakersami, świeżymi warzywami lub pieczywem.
Źródło: https://www.seniorzy.pl/pasje-seniora/5468-przepis-na-zielona-przekaske